Kun je ook blij worden van data?

Kun je ook blij worden van data? Ik bedoel niet data uit een overvolle agenda, maar gegevens. Wat zou het leven toch mooi zijn als de frustratie van het registreren vervangen wordt door de vreugde van het hebben van data. Net zo leuk als op vakantie gaan.

Het is bijna niet voorstelbaar. In deze tijd waarin de roep om administratieve verlichting en meer handen aan het bed steeds maar groter wordt. En dan blij worden van data.

Zo gek is de gedachte echter niet. Want in alles wat we vastleggen zit veel wijsheid besloten. Als we daar niet naar op zoek gaan, dan zullen we daar zeker niet achter komen. Het is alleen wel de vraag hoe dat dan kan werken, blij worden van data. Misschien wordt het iets meer aansprekend als je je verplaatst in de behandelaar die bij een patiënt met een bijzondere aandoening nog niet het zekere gevoel heeft of de voorgenomen behandeling wel de beste is. Of hij alle mogelijke informatie wel bij de hand heeft. En dat gevoel zou hij wel graag hebben. Wat nou als hij van vergelijkbare gevallen zou weten hoe de behandeling uitgepakt heeft? Dat geeft wat meer fundament onder de beslissing wat te doen met deze cliënt.

Misschien toch niet zo’n gek idee om eens na te gaan of al die data daar niet bij zouden kunnen helpen. Dat je in slechts enkele ogenblikken weet wat resultaten waren bij, bijvoorbeeld, mannen van 52 jaar, ogen blauw, gewicht 78 kg, lengte 187 cm en bekend medicijngebruik. Of dit Jan, Piet of Klaas was weet je niet (privacy), maar dat is voor de behandeling van Kees ook niet belangrijk. Het zet je in ieder geval aan het denken.

Blij worden van data is misschien iets te veel gevraagd, maar we kunnen er wel veel baat bij hebben. En dat is goed te weten. Dus, waarom niet van de nood en deugd gemaakt? En proactief op zoek gaan naar de wijsheid. Als je het zelf niet doet, dan doet een ander het wel voor je.
PH+ logo
Personalized Health Extended (PH+), resultaat van samenwerking tussen

Alan Turing Institute Almere en Cube Zorgmarketing.